1

EVDE PROBİYOTİKLİ YOĞURT YAPIMI

Başlığı gören mutlaka içinden geçirmiştir "hazır yoğurt varken neden evde yapalım?"
Aslında sizdeki bu düşünceyi biraz eskiye giderek irdelemek lazım. Kapıya atla eşekle sütçüler gelir, bakır-çelik taslarla ölçer hesaplar litrelerce süt satarlardı. O dönemlerde de hazır sütler vardı ancak anneanne ve babaanneler mahalleye gelen sütçülerden almayı tercih ederlerdi.
Hatta komşu sohbetlerinde sütçüler tavsiye edilir, içine su katmış mı katmamış mı bu bile irdelenirdi.
Zaman içerisinde ne eski sütçüler kaldı ne de yeni sağılmış çiğ süt alan kaldı. Günümüz ile geçmişi karşılaştırdığımızda bu konuya dair aslında çok şey değişti. O zamanlar alınan süt ile yoğurt, peynir, tereyağ, ve kaymak yapılırdı. Şimdi ise Her biri ayrı ayrı marketten alınıyor. Her biri katkı maddeleri ile yapılmış. Çoğunda süt bile kullanılmamış yerine süt tozu kullanılmış. Sağlık deseniz tartışılır.

Probiyotik Nedir?

Probiyotik, vücudu zararlı mikroorganizmalardan koruyan ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan, organizmamızla dost, canlı bakterilerdir. Günlük tempomuz değişince vücudumuzdaki probiyotiklerin de sayısı azalabilir, bu da sindirim sistemimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Oysa azalan probiyotik miktarını dışarıdan alınan probiyotik besinlerle destekleyebiliriz.

Probiyotiğin Faydaları

  • Sindirim sistemini kolaylaştırır.
  • Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Bazı deri enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Bazı kanser türlerinin önlenmesinde etkilidir.
  • Kemik erimesi, menopoz gibi bazı sıkıntıların azalmasına yardımcıdır.
Probiyotik Hangi Besinlerde Bulunur?

Probiyotik yiyecekler kendinden probiyotik içeren doğal olanlar ve daha sonra probiyotik ürün haline getirilmiş olanlar şeklinde ikiye ayrılır. Doğal olanlar kefir, kımız, tempeh gibi fermante süt ürünleri ve turşu, salamura gibi bazı yiyeceklerdir. Dışarıdan probiyotik mayaların eklenmesiyle oluşturulan gıdalar ise bebek mamaları, bazı meyve suları, süt ürünleri, yoğurt ürünleri, bazı katkılı yağlar, bazı dondurmalar gibidir. 

Ev Yapımı Yoğurt Doğal Probiyotik Deposudur

Probiyotikli besinleri de artık hazır olarak temin edebiliyoruz. Ancak evde yapmak tabiki her zaman daha sağlıklı olacaktır. Bunun içinde en pratik yol yoğurt yapmaktır. Ev yapımı yoğurt bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. İlaç kullanımınız azalacak, antibiyotik gibi zararlı ilaçlardan paçayı kurtarmanıza yardımcı olacaktır. Peki evde kolayca nasıl probiyotikli yoğurt yapabiliriz?

Evde Yoğurt Hazırlanışı

Eğer mahallenize gelen bir sütçü varsa mutlaka görüşün konuşun içinize sinerse her hafta ondan çiğ süt alın. Eve getirip sütünüzü kaynatın. Kaynattınız mı o zaman bekleyin çünkü mahalle sütçüsü bulamayanlar aşağıdaki yolu izleyecekler. Kaynatma noktasından sorası işlemler aynı :)
Hazır süt alacaklar için;
Öncelikle süt tiplerini tanımak gerekiyor. Genellikle karton kutularda satılan UHT işlem görmüş sütler işimize yaramıyor. Bunun yerine şişelerde satılan günlük sütleri tercih edebiliriz. Markette tarihine bakın fiyat önemli değil hangisi ucuz ise onu tercih edebilirsiniz. Piyasada şişe süt üretimi yapan bir kaç marka var zaten. Ancak eğer bulabiliyorsanız şişe günlük süt olarak organik tercih etmenizi tavsiye ederim. Organik logosu üzerinde varsa gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Yoksa da dert etmeyin yapacak bir şey yok.
Organik yada değil günlük şişe sütünüzü aldınız (zaten en fazla 1 haftadır ömrü) Eve getirdiniz. Bu sütler UHT işlemi görmediler ancak ısıl işlem gördüler. Yani içerisinde zararlı bakteri yok. Yoğurt yapmak için öncelikle istediğimiz kadar sütü kaynatıyoruz. Kaynatma bittikten sonra varsa kapaklı güveç yoksa cam şişelere koyuyoruz. ve elimizi değdirdiğimizde yakmayacak kadar soğumasını bekliyoruz. İşte şimdi maya zamanı!
Peki ama maya nerede?
Eğer mahalle sütçünüzden aldıysanız size ev yapımı yoğurt mayası verecektir. (Yoğurt mayası yoğurdun kendisidir.) Eğer mahalle sütçünüz yoksa marketten organik yoğurt almalısınız. Hazır yoğurtlar bu noktada mayamız için uygun olmayabilir. Ama üzerinde organik logosu olan yoğurtlar gerçek mayaya en yakın olanıdır. Bu yoğurttan bir kaşık sütümüze koyuyoruz (1-1,5 litre için 1-2 yemek kaşığı yeterli oluyor.) Sütü koyduğumuz kabın dibine bırakıyoruz. (Karıştıranlar var biz karıştırmıyoruz)
Sonra kapağını kapatıp evin sıcak bir yerine kabımızı koyuyoruz ama alttan üstten battaniyelerle, hırkalar veya kazaklarla sarıyoruz. Bu işlemi eğer akşam yaptıysak (ortalama 6-8 saat sonra) sabah yoğurdumuzu alıp buz dolabına koyabiliriz. Soğuduktan sora istediğimiz zaman çıkartıp yiyebiliriz. Bu muhteşem ev yapımı yoğurt inanılmaz probiyotik içeriyor. Bol bol tüketmekte fayda var.
Afiyet Olsun:)







1 yorum:

dergi

Paylaşımınız için teşekkürler. Kaliteli paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz.. Kolay gelsin!

Yorum Gönder

Siguiente Anterior Inicio

Haftanın Sözü




Bir Kızılderili der ki; .
Yaşlılar konuşmaya başladığı zaman,
sessiz ol ve dinle!
- (Mohawk Kabilesi)) -